Enkel kaka

Nu var det längesen som jag bakade. Jag har varken haft tid eller motivation till att stå i köket och stöka. Men nu har jag faktiskt några riktigt goda recept på gång här, så håll utkick! Jag skulle ljuga om jag sa att det är jag som har bakat den här goda kakan, för det är faktiskt min mamma (som jag även har ärvt mitt bakintresse ifrån). Det här är en slags sockerkaka som vi kallar "enkel kaka" eftersom den är så himla lätt att göra, men samtidigt så himla god.
 
 
Ingredienser
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
 
Glasyr
100 gr smör (ej margarin)
3 msk vaniljsocker
1 äggula
 
1. Vispa ihop ägg och socker i en skål. Tillsätt mjöl och bakpulver och häll sedan i det kokande vattnet. Häll upp smeten i en väl smord och bröad form. Grädda i 30 minuter i 175 grader.
 
2. Glasyren blandas ihop och breds sen ut över kakan medans den fortfarande är varm. Strö över kokos,pärlsocker eller strössel. Väldigt god!
 
/ Malin
 
 
 

Mandelkubb

Jag vet inte i hur många månader som jag har vart sugen på att baka mandelkubb. Mandelkubb gör mig lite sentimental eftersom vi alltid åt det till fika hos min farfar när jag var liten. Mandelkubb får mig verkligen att tänka på honom. Jag tror inte att han var så ambitiös att han bakade sina själv men det gjorde jag idag. Enkla att baka och goda!
 
 
100 gr margarin
1,5 dl socker
1 ägg
2 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 tsk hjortronsalt
5-10 st bittermandlar
Pärlsocker till garnering
 
1. Rör socker och margarin riktigt pösigt. Tillsätt ägget, gräddfilen, mjölet, hjortronsaltet och den krossade bittermandeln.
2. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper, strö på pärlsocker. Grädda i 200 grader i ca 15 min.
 
/ Malin

Kladdkaka med nougat

Kladdkaka är det absolut bästa jag vet, och det går inte att misslyckas med en kladdkaka. Jag hittade ett recept på kladdkaka med nougat på nätet som jag bakade idag. Jag gjorde om receptet lite så att det blev som jag ville. Kakan blev mycket god men samtidgt ganska maffig, så man åt helst inte mer än en bit. Men den blev absolut godkänd!
 
 
Ingredienser
100 gr smör
2 ägg
2½ dl socker
1½ dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
100 gr mörk choklad
100 gr nougat
 
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa socker och ägg poröst och blanda sen ner mjöl, kakao, salt och vaniljsocker.
3. Smält smöret i en kastrull och rör sen ner det i smeten.
4. Smält choklad över ett vattenbad och blanda ned i smeten och häll sen upp smeten i en ugnsäker form. Skär sen hälften av nougaten i små bitar och tryck ner dom i smeten. 
5 Grädda i ca 20 min.
6. Ta ut kakan och riv över ett jämnt lager av resten av nougaten och låt smälta. Vi åt kakan med hallon, blåbär och grädde. Gott!
 
/ Malin

Chokladbollar.

Jag har haft lite fullt upp och verkligen inte haft tid till att baka (samtidigt som min dator har strejkat), men nu har jag några smarriga recept på gång igen. Om jag vill göra min pappa riktigt nöjd så är det bara att baka ett gäng chokladbollar till honom. Han är (och jag också) barnsligt förtjust i dessa godbitar.
 
 
Till dessa behöver du:
3 dl havregryn
1 dl socker
2 msk mjölk
50 gr smör eller margarin
2-3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
 
Granering:
Pärlsocker/kokos eller strössel
 
Blanda alla ingredienser, rulla degen till små bollar och rulla dem sen i garneringen. Låt ligga i kylen ett tag och är dem sen som godis. Det brukar i allafall jag göra!
/ Malin
 
 
 
RSS 2.0